Saturday, May 31, 2008

macam....macam...

Aduhai.....malas nye nak gi kerja ni..ishh..kalau duit boleh tumbuh cam pokok kan best....nak berapa keping, petik je daun tu...masaalahnye dalam mimpi pun tak pernah jadi...he..he..
Sepanjang kerja di McD..tak pernah nak cuti setiap ujung bulan....setiap "hari" terakhir ni, boleh pecah kepala dibuatnye...mana nak kira inventory....mana nak close p&l....tensionnye!!!
Bab kira inventory ni lah paling kureng minat....every single product, food and paper nak kena kira.....tak faham sungguh...pernah masa mula2 kerja dulu tu, siap kena "bully" lagi...kena kira chillie packet and ketchup packet....every single piece!!! one case 1800pc....let say case tu plak just open....ada plak crew yg lurus bendul....ambil skit tak rekod.....waaaaaaaa.....2 @ 3 jam la kira benda tu je......alahai....bosannya cerita kerja ni.....nak cerita apa yek????
Oklah, rasa nak cerita benda serious sikit la......actually, 2 @ 3 hari kebelakangan nie dalam kepala asyik pikiaq pasal one of my friends......kalau nak dikatakan this is totally my problems tak juga, but memandangkan this is related to "agama" rasa2nya ada bahagiannya juga kot...
Actually, kita orang dua ni tak la lama sangat kenal...around one year je...she is chinese...dalam tu tau la juga yang dia ada boyfriend melayu....dia dah kawan dgn this guy about 6 yrs kalau tak silap.....
Baru2 ni dia ada cakap yg diaorang dah nak kahwin.....early next year...hotel semua dah tempahpun....nak kahwin dengan org melayu....mestilah beragama islamkan....so, dengan penuh bersemangat i asked her....."bila you nak convert to muslim".....jawapan yg dia bagi betul2 membuatkan ku terkedu....."i nak convert after chinese new year....i nak makan puas2 (non halal food) sebelum tu..." masya allah....i really don't know what to say.....try gak tanya, apa yg dia tau tentang islam.....zero!!!
Tetiba teringat plak satu kes murtad yang dibenarkan oleh mahkamah kat penang bebaru ni.....this chinese lady minta nak murtad selepas husband dia tinggalkan dia.....one of the reasons yg dia bagi.....dia tak pernah mengikut cara hidup islam walaupun dah peluk islam....masih menyembah berhala dan makan b*b*......
Entahlah dunia sekarang.....for my friend case, i never blame her.....bahkan rasa kesian sangat ngan dia.....so far i know her, dia memang baik and very nice person....memang tak salah kalau dia tak tau apa2 lagi, tapi entahlah......tetiba rasa cam bertanggungjawab la pulak....but i'm also not very sure what to do....ilmu yg ada pun tak berapa nak cukup...cam mana nak bimbing org lain.....
Baru2 ni pun ada sorang lagi my friends....yang ni dah confirm melayu dan beragama islam (perempuan!!!)....bagi dia, arak tu dah macam ayaq sejuk!!!......bila dengaq benda2 ni semua, seram sejuk pun ada...tah apa nak jadi dengan masa depan anak2 melayu yang dah tentu beragama islam ni....kalau yang dah dilahirkan sebagai org islam ni pun dah macam2 cerita....apa sangat yg kita boleh harapkan daripada mereka yang baru nak kenal islam dan kurang bimbingan pulak tu.......entahlah....macam....macam...

2 comments:

azizi said...

hmm, tukar agama sbb nak kawin. bagus .. tp kalau kena caranya. islam pun berkembang melalui cara itu. tp masalahnya kaedah. kawan tu perlu diterangkan konsep dlm islam. jgn bebankan dia dgn konsep2 yg susah. yg penting dia mengucap syahadah. sbb kita sendiri yg menyebabkan org nama islam terlalu susah. dikaitkan nak masuk islam kena masuk melayu.

the best thing, you can buy her a book, a simple one saying about islam. dlm konsep ilmu ni, nak tunggu ilmu menggunung takkan sampai, buatlah sedaya mampu. mungkin ni peluang utk kita mendalami agama kita sendiri.

setiap benda yg sbb, .. dan islam itu indah. very simple.
but people fail to see that.

ja-anuar said...

Salam Maz,

Ur chinese fren tu perlukan bimbingan, drp her bf and also drp org2 di sekeliling dia.. Start by telling her tentang keindahan Islam..Seru dia peluk Islam kerana keindahannya, bukan kerana nak kawin dgn org Islam..

Wbmanapun, doa2kan jugak, Maz.. Kja penah jumpa dua reverts yg berubah jd warak selepas beberapa tahun berkawin walaupun masa kawin tu dia bukannya berminat dgn Islam pun..Doa, senjata org mukmin, Maz..Hidayah Allah taala nak bg, dlm berbagai bentuk dan cara..