Saturday, June 7, 2008

MFY training at McD Mutiara Damansara

Actually, ni baru sampai kat rumah...penat teramat..drive alone all the way from Petaling Jaya. One week meninggalkan Penang rasa cam kehilangan sesuatu la pulak...my home sweet home! When there for "Made For You" (MFY) training. MFY is a new system at McD. Malaysia is the first country doing MFY in APMEA (asia pacific and middle east market).
MFY actually is the system where the burger "only prepared" when customer order...masa memula dengar tu..what I was thinking is customer kena tunggu lama la kan....but it's not! McD la ni dah jadi macam kat kilang..working in the line! All the crews just standing in line. When the customer order at front counter, the order taker will punch in the order to point of sale (POS) and it will fly to kitchen video system (KVS) and kitchen's crew will react to the order. They really cut down the time to prepare the burger. For toasting the bun it's only take 17 seconds and for Filet O Fish burger, the bun just need to steam for 12 seconds! (cepat sesangat kan...makan selalu...nanti mati pun cepat juga la gamaknya...hheee). After that, there is less then 10 seconds for the crew to dressing the bun.....but the crew manage to do that! The maximum time to prepare 1 burger is only 25 seconds...cam tak caya kan? It's mean, before the customer finish their order the burger is ready! Tapi ni untuk customer yang tau nak order la....dapat customer yang "jinjang"....sepuluh kali nak tukar order habisla..!!!
MFY ni pun banyak kebaikan dan still ada keburukannya juga. Kebaikannya, customer tak payah nak tunggu lama, the product in best quality and since the burger will be prepared according to customer order jadi sesuka hati customer tu la nak request burger yang cam mana dia nak....tak nak letak sauce ke...tak nak bawang ke...nak extra cheese ke.....ikut suka ati lah....
Keburukannya pun ada sikit la....more to the burger appearance itself. Dah nak cepat..faham2 je la.....dressing sometimes berserabai abis....kalau Big Mac tu, bila buka kotak nak makan...pandai2 la susun sendiri balik....lettuce kemana, cheese terbabas dan macam2 lagi lah...he..he..he..
Actually, my boss decided to sent me to this training pun last minute baru bagi tau....he inform me on Sunday (1st June) night at 9 pm and next day dah kena pergi for 1 week...apalagi kelam kabut la....memula tu sakit ati la juga....but when he told me that I'm going to be transfered to McD Tesco Penang.....yahoooooo!!! seronok gila....dekat sikit dengan rumah, even still have to cross the Penang Bridge everyday....kira okla..one more thing I might be promoted to restaurant manager...kira syukur sesangat..alhamdulillah...but I won't take it as confirm since not yet get the official letter from HQ...
So, anybody come to Penang are welcome to my new store, #190 McD Tesco Penang.....dekat je dengan Penang Bridge tu....kalau nak suruh belanja pun insyaallah, no problem..:)

4 comments:

azizi said...

ha ha ha .. selalu jugak dpt burger yg serabai .. time org ramai ..
- * kalau aku mai nanti .. i want extra cheese n pickles .. ha ha ha ..

and with the same cost! .. or free!

mazddaud said...

ok, no problem...absolutely free for you!

alaa...lagipun kau bukannya nak balik malaysia selalu dlm 4 tahun ni....he...he..he..

ja-anuar said...

Salam Maz,
Satu hari nanti kja pi cari Maz di McD.. tak perlu belanja, cuma Kja nak Filet-O-Fish Kja yg cantik, tak berserabai sini-sana..tak suka makan yg belemoih...

mazddaud said...

Salam kja,

Don't worry...just set the time and I will make sure the burger special prepare for you....saya buat sendiri untuk kja...janji kja mesti mai cari saya...he..he..